Wednesday, May 30, 2007

Jag vet vad Roma behöver!

I nästan vartenda inlägg på Svenska Fans - Foro Romano som behandlar eventuella värvningar till Roma nämns det spelare som liknas med Perrottas, Mancinis och Taddeis spelstil. Några tekniska speedkulor i varje inlägg ser jag alltid en skymt av.

Ska försöka fatta mig så kort det går just nu. Har vi inte redan tillräckligt med den typen av spelare? Och är inte det redan den starka sidan i dagens Roma? Det tycker jag i alla fall.
När inte vårt snabba spel med Perrotta och yttrarna fungerar, så kollapsar hela Roma. Många mindre lag som bekant backar hem, har ett så pass intelligent och lågt försvarsspel så de läser Spallettis spelsystem totalt. Jag nämner matcherna mot Ascoli, Reggina, Empoli, Livorno och Lazio för att exemplifiera. Sliter ni inte er i håret under dessa matcher, ber och skriker: ”Men inga jävla långbollar nu då! Gör något då för fan Spalletti!”? Men vad ska han göra egentligen, han kan inget göra den stackars goda Luciano. Roma och Spalletti har inga resurser för att kunna spela med ett annat alternativ, ingen Plan B för nuvarande spelsystem. Kolla gärna på hur t.ex. Inter bygger sitt spelsystem, när det inte går deras väg så har alltid Mancini ett ess i rockärmen. Han har resurser, han har en massvis spelare i anfallsväg med olika sorters spelstilar.


Men vad ska ett lag göra i sådana situationer, kanske man då kan undra. Jo, man förändrar sitt spelsystem under matchens gång, eller innan matchen beroende på vilket lag som står på andra sidan planen. Roma gör precis rätt, de börjar ändra sitt spel när det inte fungerar som det ska under en viss match. Istället för sitt snabba och fina anfallsspel så spelar de höga och långa bollar in till straffområdet för att bryta ned motståndarnas låga försvarsspel, och som senare ska leda till att, de högst kompetenta spelarna på kanterna, får sina ytor som de behöver. Det här verkar ju vara helt kalas kan tyckas. Men det återstår en sak för att det ska fungera, det är något som fattas i giallorossi. Inne i boxen finns enbart en ”liten” Francesco Totti och väntar på den höga bollen, det slutar med att han går längre och längre ned i banan för att hämta boll, och han börjar bli allt mer frustrerad då han inte får några bollar att jobba med. Allt det här beror givetvis på att Romas snabba och effektiva (mot lag som vill spela fotboll) spelsystem inte fungerar.

För att spela vårt spel krävs fungerande anfallsspel. Spelarna mellan Totti och De Rossi/Pizarro är nyckeln till Spallettis framgångsrika anfallsspel och filosofi. Behöver vi då andra liknande spelare som vi redan har gott om? Givetvis är det alltid bra med hård konkurrens men jag anser att det finns viktigare saker som ska förbättras för ett vägvinnande resultat och för att Roma ska hålla en hel säsong. Jag menar inte att kantspelet inte behöver förstärkas med någon namnkunnig ytter, men är det verkligen det som ska prioteras först, när vi har spelare som t.ex. Perrotta, Taddei, Mancini, Wilhelmsson, Rosi och Tavano? När de sköter sig så går det bra, när de inte gör det går det mindre bra. Jag anser att Romas kantspel inte skulle fungera särskilt bättre om t.ex. Malouda, Rosina eller Suazo kommer till Roma. Säg att någon av dessa spelare kommer till Roma, och han då i matcher mot ovan nämnda lag inte fungerar, detsamma gäller hela Romas kantspel. Vad gör vår kära Spalletti då? Har han något alternativ till sitt lysande men på samma gång något förutsägbara spelsystem? I årets Mercato del Roma är inte den stora frågan vilka spelare som ska komma till Roma, utan frågan är om Roma kan lyckas värva en spelare med de egenskaper som just saknas i dagens Roma. De spelare som behövs allra mest, är de spelare med en spelstil som ingen annan spelare i Roma har.

Det Roma och Spalletti behöver är ett alternativ, en annan dimension, ett annat tankesätt och andra vägar fram till att bollen ligger i nät. Att kunna anpassa sig efter motståndet är oerhört viktigt i dagens fotboll. Det är vad Roma behöver lära sig just nu, ett annat alternativ, för jag orkar verkligen inte se att Roma fortsätter tappa viktiga poäng mot de mindre lagen i Serie A.

Alltså borde allt fokus ligga på att försöka värva en stor, stark, skicklig och målfarlig prima punta som Roma tyvärr inte har idag. Jag kan även ge ett exempel i spelare som Andrea Caracciolo och Vincenzo Iaquinta.

Huvudordet inför årets mercato är därför alternativ, ett alternativ till dagens spelsystem. Annars går det tungt nästa säsong.

Jag låter Jason Mraz sammanfatta mina tankar och känslor för Andrea, Vincenzo och min flickvän Sandra. Tänk om Luciano, Sensi, Prade och resten av gänget skulle ha likartade känslor som jag har för dem, eller i alla fall för de två första.

I won't hesitate no more, no more
it cannot wait, i'm sure
there's no need to complicate
our time is short
it cannot wait, I’m yours

No comments: