Thursday, May 24, 2007

Amadeo Amadei

AS Romas kanske första riktiga symbol, flaggbärare, dåtidens Totti föddes den 26 juli 1921 i utkanten av Rom. Närmare bestämt i Frascati som ligger ca 20 km sydöst om den eviga staden. Han fick namnet Amadeo Amadei, och det skulle visa sig att han kom att bli en mycket viktig spelare för de gulröda framöver.

Roma hade en del framgångar under tiden fram till andra världskriget. De lyckades då sluta på en hedrande andraplats säsongen 1930/1931 och 1935/1936. Säsongen 1941/1942 lyckades Roma utgå som segrare av scudetton. Det var första gången i klubbens historia som de kunde titulera sig som nummer ett i italiensk fotboll.

Säsongen 1936/1937 var inget bra år ur en romanistas synvinkel. Bologna FC vann för andra året i rad och Roma fick infinna sig i att sluta på en blygsam tiondeplats. Men det fanns dock vissa ljusglimtar under denna säsong. En företeelse som gjorde varenda romanista lycklig och stolt var att Roma lyckades besegra Lazio i båda derbymatcherna. På grund av förlorade poäng mot Roma, hamnade Lazio på en andra plats istället för att ta hem scudetton. Ett annat glädjande ämne var att en yngling vid namn Amadeo Amadei fick göra sin debut. Han var då endast 15 år, 9 månader och 6 dagar. Rekordet av den yngsta debuterade spelaren i Serie A historia, är fortfarande i besittning av vår egna flaggbärare från Fascati, Rom.
Trots att Roma avancerade till final i Coppa Italia den här säsongen, kändes det som att det var mörka tider som skulle känneteckna Romas år framöver.

Året är 1941, fyra år av motgångar har precis passerat förbi, men denna säsong skulle verkligen bli något att lägga på minnet. Amadei och Roma inledde säsongen på ett strålande sätt. Första matchen då Napoli stod som motstånd, ordnade den numera rutinerade centertanken Amadei segern med hjälp av sina tre mål. Han blev mer och mer älskad av de gulröda anhängarna som grundade uttrycket ”ottavo Re di Roma”, den åttonde kungen av Rom. Både laget och Amadei fortsatte att visa god form under hela säsongen, och efter Romas sista match den 14 juni 1942 mot Modena, stod det klart att det vackra laget från Rom var mästare. Roma slutade på 42 poäng, tre poäng före huvudkonkurrenten Torino. Efter slutsignalen utbröt ett stort inferno och fansen verkade aldrig vilja sluta hylla sitt lag. Amadei och den österrikiske coachen Schaffer, som förövrigt avled ett par månader efter triumfen var några som fick ta emot de största hyllningarna.

Den 23 maj 1943 spelade Roma semifinal i Coppa Italia, hemma mot den här säsongens vinnare Torino. Denna match var betydelsefull eftersom Roma inte alls lyckats med att hålla lika hög standard som säsongen innan då de blev italienska mästare. Första halvlek var en mycket jämn och tillknäppt tillställning. Vargarna från Rom spelade upp sig något i andra delen av matchen och Amadei dunkade in ett fint mål som betydde 1-1.

Med endast sju minuter kvar av matchen inträffade något märkligt. Under en något tilltrasslad situation lyckades Torino få in 2-1 till sin fördel. Huvuddomaren signalerade för mål, medan linjemannen antydde på offside. Efter en konversation mellan dessa så ändrar sig linjemannen och även han signalerar för mål. Romas Dagianti får ett utspel och sparkar ner honom fult bakifrån. Efter alla dessa omständigheter så finner man den skyldige i en helt oförstående Amadeo Amadei.
Den numera fascistiska ledningen inom italiensk fotboll såg till att Roma förlorade matchen med 2-0. Den helt oskyldige Amadei blev avstängd på livstid inom all idrottsverksamhet. Den utbredda fascismen hade nu nåt sin topp vilket Amadei fick erfara.

Mellan 1943 och 1945 var det ingen italiensk fotboll på grund av kriget. När ligan åter startade var det inte bara själva fotbollen som gjorde comeback, utan den älskade Amadeo Amadei var också tillbaka på plan. Amadeis avstängning var upphävd och det var troligtvis en hel del romanista som drog på smilbanden.
De lyckades denna säsong placera sig bland de fyra bästa lagen i sin division, en liga som numera var uppdelad i nord och syd. Roma slutade så småningom på en åttonde plats.

Nästa års upplaga av Serie A var kantad av rykten angående en försäljning av den enda återstående flaggbäraren Amadei. Roma hade inte särskilt bra ekonomi och det ryktades om att Roms favoritbarn skulle till de stora och mäktiga Torino. Roma slutade på en tiondeplats, men derbyt då de spelade med nio man större delen av matchen gick de ut som segrare. I en 1-0 vinst var det Amadei som gjorde det matchvinnare målet.På sommaren 1948 var det slut på alla rykten gällande guldgossen Amadei. Roma beslutade sig för att sälja honom till Inter för 45 miljoner Lire. Nu var det slut på en vacker gulröd saga med Amadei huvudrollsinnehavare. Amadeo Amadei var den förste spelare att nå 100 fullträffar för Roma. Han spelade 386 matcher mellan 1936-48 för klubben och gjorde totalt 101 mål.

Amadeo är stor och kommer så att förbli.

Grazie Amadeo!

No comments: